U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj održana svečana prisega osoba koje su primljene u hrvatsko državljanstvo

Galerija:  PU vukovarsko-srijemska

Danas, 22. studenog 2022. godine, u prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Vinkovcima, uz intoniranje hrvatske himne, po treći puta od stupanja na snagu Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege (14.10.2022. godine) za 12 osoba kojima je uručeno rješenje o stjecanju hrvatskog državljanstva na području naše Policijske uprave i pripadajućih policijskih postaja koje imaju upravne poslove, organizirano je davanje svečane prisege.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je do sada upriličila svečanu prisegu za 24 osobe koje su stekle hrvatsko državljanstvo prirođenjem.
 
Naime, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje, od strane djelatnika Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca pozvane su osobe koje prebivaju na području PU vukovarsko-srijemske i koje su primljene u hrvatsko državljanstvo prirođenjem, radi davanja propisanog teksta prisege, a koju ovjerava voditelj svečanosti.

Postupak davanja svečane prisege osobe koja stječe hrvatsko državljanstvo prirođenjem propisan je odredbama Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege, koji je objavljen u „Narodnim novinama“ broj 108/21. i stupio na snagu 14. listopada 2021. godine. Sukladno Pravilniku, tekst svečane prisege osobno izgovara i potpisuje osoba koja daje prisegu:
 
„Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona, te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj.“
 
Voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca, gđa Mandica Mendeš, zajedno sa voditeljicom Odjela za državljanstva i statusna pitanja stranaca, gđom Marijom Osrećki, je svima još jednom čestitala, te istaknula kako „imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjerujem da ćete svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da ćete svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatske“.

Stranica