Prijavljeni za ratne zločine počinjene protiv ratnih zarobljenika 1991. godine

Policijska uprava vukovarsko-srijemska podnijela je dvije kaznene prijave protiv četvorice muškaraca koje se sumnjiči da su početkom listopada 1991. godine u Ceriću i Mirkovcima počinili ratni zločin protiv zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana iz Republike Srbije zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su 60-godišnjak i 67-godišnjak, kao pripadnici srpske paravojne formacije, nakon okupacije mjesta Cerić, 2. listopada 1991. godine, postupajući protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, u dvorištu obiteljske kuće u Ceriću postrojili zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, tada u dobi od 46, 40, 29, 22 i 20 godina, i jednu još uvijek nepoznatu osobu te ih usmrtili hitcima iz vatrenog oružja.

Također je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv 60-, 56- i 75-godišnjaka zbog utvrđene osnovane sumnje da su početkom listopada 1991. godine u Ceriću i Mirkovcima, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, teško tjelesno zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika oružanih snaga Hrvatske vojske, sva trojica tada u dobi od 18 godina, pri čemu je jedan od njih teško tjelesno ozlijeđen.

Policija je protiv osumnjičenika nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznene prijave zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ opisano i kažnjivo u članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Osumnjičeni su trenutačno nedostupni redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

Stranica