Sigurno držanje životinja

Povodom tri evidentirana slučaja držanja pasa bez nadzora, skrećemo pozornost građanima da imati psa znači imati i veliku odgovornost za njegovu dobrobit, kao i obvezu sprječavanja ugrožavanja sigurnosti građana i drugih životinja

Foto: Ilustracija

U srijedu, 5. siječnja vukovarsko-srijemska policija je zabilježila tri slučaja držanja pasa bez nadzora, čime su počinjeni prekršaji iz članka 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Oko 14,45 sati u Ulici Josipa Stipana Reljkovića u Ivankovu pas 62-godišnjakinje i pas 24-godišnjaka, koji su se nalazili u neograđenim vrtovima svojih vlasnika, oba bez povodca i bez korpe za njušku, nasrnuli su jedan na drugoga te je pas 24-godišnjaka uginuo. Oba vlasnika uručeni su obavezni prekršajni nalozi zbog držanja pasa bez nadzora.

Potom, oko 15,45 sati u Ulici Ivana Kozarca u Vinkovcima, pas vlasništvo 69-godišnjaka napao je psa kojeg je na povodcu šetao 27-godišnjak. 69-godišnjaku je uručen obavezni prekršajni nalog.

Oko 16,35 sati u Vukovaru, dva psa koje je 33-godišnji vlasnik neoprezno ostavio u dvorištu kuće u Ulici Hrvatske nezavisnosti, ušli su u dvorište obiteljske kuće u Ulici Bartola Kašića u Vukovaru te ugrozili djecu u dvorištu. 33-godišnjaku je također uručen obavezni prekršajni nalog.

Vlasnicima životinja skrećemo pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima, definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

Posebna kategorija pasa su opasni psi. Prema Pravilniku o opasnim psima, istim se smatra bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je:
  • ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila,
  • ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede,
  • uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom;
  • isto tako pas pasmine terijera tipa bull koji ne potječe iz uzgoja (pit bull terijer) i njegovi križanci.
 Činjenicu da je pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka s nanesenim tjelesnim ozljedama ili usmrćenjem ili ničim izazvanom napadu na drugog psa s nanesenim teškim tjelesnim ozljedama.

Vlasnik mora opasnog psa držati u prostoru (zatvoreni kavez) ili objektu primjerene veličine, iz kojeg ne može pobjeći, a ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana. Na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: „OPASAN PAS“.

 Za držanje opasnog psa vlasnik mora ispunjavati sljedeće uvjete:
  • da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela: mučenja životinja, protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga te kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja, a sadržani su u kaznenim djelima protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv imovine, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv javnog reda, protiv braka, obitelji i mladeži ili je za takvo djelo pokrenut postupak;
  • da nije pravomoćno kažnjen za prekršaj iz područja zaštite životinja, iz područja javnog reda i mira i drugih zakona u kojima su propisani prekršaji s elementima nasilja ili da za takvo djelo nije pokrenut postupak;
  • da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi pas mogao biti zlouporabljen, a osobito: češće i prekomjerno uživanje alkohola, konzumacija opojnih droga i drugih omamljujućih sredstava, poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje, stegovne povrede Pravilnika o stručnom radu Hrvatskog kinološkog saveza ili povrede Kodeksa o ponašanju Hrvatskog kinološkog saveza;
  • da ima uvjete za siguran smještaj opasnog psa,
  • podnijeti dokaze da je:
–  stariji od 21 godine i
– poslovno sposoban (uvjerenje izdaje centar za socijalnu skrb mjesta prebivališta vlasnika psa).

Svi građani koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje, slobodno neka kontaktiraju dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu, odnosno policiju.

Policija o svim postupanjima u kojima su sudjelovali psi izvještava komunalnog redara ili veterinarskog inspektora kako bi mogli postupiti temeljem svojih ovlasti prema neodgovornim vlasnicima.
 

Stranica