Županja: Svečani program "In memoriam: Miroslav Tunjić"

Ime Miroslava Tunjića ili Mire, kako su ga od milja zvali prijatelji, ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, PU vukovarsko-srijemska 01. prosinca u Velikoj vijećnici Grada Županje organizirala je preventivno-edukativni program tradicionalnog naziva „In memoriam Miroslav Tunjić“- „Živim život bez nasilja“.

Preventivno-edukativni program, organizira se u spomen na tragično preminulog Miroslava Tunjića, žrtvu vršnjačkog nasilja 2010. godine, kao i u spomen na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, kako bi se potaknuli mladi na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja.

U središtu pozornosti su tako i ove godine bili mladi, učenici šest županjskih osnovnih škola, koje su se odazvale pozivu PU vukovarsko-srijemske te kroz mjesec studeni posebno angažirale u promicanju kulture nenasilja izborom Promotora nenasilja.

Radi se o učenicima, koji su u svojim školama prepoznati od strane svojih vršnjaka kao osobe koje su svojim ponašanjem aktivno promicali kulturu dijaloga, rješavanja konflikata na nenasilan način, poticali vršnjake na slogu i pomaganje učenicima koji imaju određenih poteškoća u učenju, ponašanju, prihvaćanju odgovornosti.

Izabrani promotori nenasilja, u sklopu preventivno-edukativnog programa predstavljeni su kroz svoje video uratke i literarne uratke te su i ove godine simbolično nagrađeni, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Županja i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske Županije.

Tendencija provedenih preventivno – edukativnih aktivnosti  bila je motivirati zrelo, odgovorno i kritičko promišljanje mladih o problemu nasilja.

Izabrani promotori nenasilja za 2021. godinu su:

MIA MARIJA JOVANOVAC, učenica Osnovne škole Gradište
PETRA LUKIĆ, učenica Osnovne škole fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci
NIKA CIMERMAN PAVIĆ, učenica Osnovne škole Ivan Kozarac, Županja
MARINA JURIĆ, učenica Osnovne škole Mate Lovraka, Županja
ANTONIO ZIRDUM, učenik Osnovne škole Matija Antun Reljković, Cerna
ANĐELINA MARTIĆ, učenica Osnovne škole Ivana Martinovića, Štitar

U okviru programa izabrani promotori nenasilja posjetili su i Postaju granične policije Županja u čijem su prostoru pogledali postav Muzeja policije.

Iskreno se nadamo da će provedene aktivnosti imati potreban edukativni karakter kako bi se mladima ukazalo na važnost razvijanja i njegovanja kulture nenasilja i dijaloga.
 

Stranica