U vinkovačkoj srednjoj školi proveden preventivni program "Budi tolerantan"

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, policijska službenica za prevenciju PU vukovarsko-srijemske pozvala je srednjoškolce da grade svoju vrlinu tolerancije u cilju izgradnje mirnog i sigurnog okruženja za život

Foto: SSŠ Vinkovci

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije 16. studenog u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci održan je program „Budi tolerantan“ za 40 učenika, predstavnika svih razrednih odjeljenja škole, s ciljem izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja.

Program je simbolično započeo u 5 do 12 uvodnim pozdravom ravnatelja škole.

Potom je prezentiran video “Budi tolerantan” iz istoimene preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“. Policijska službenica za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske upoznala je učenike kako je riječ o inicijativi javnog obraćanja influencera mladima kojom ih se poziva na aktivno uključivanje u izgradnji kulture dijaloga, uvažavanja različitosti te stvaranja tolerantnog i mirnog okruženja. U svom izlaganju policijska službenica je istaknula kako tolerancija nije nešto s čim se rađamo – tolerancija se uči, a prvi učitelj tolerancije je obitelj. Međutim, obitelj nije jedini učitelj. Sve strukture društva trebale bi se uključiti u odgoj oko tolerancije, kako se uključuju u ostala područja odgoja. Ono što je prvi preduvjet učenju tolerancije je empatija odnosno sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, situacija ili problema.

Slijedilo je predavanje školske psihologinje na temu “Što je tolerancija” koja je tom prilikom prezentirala i rezultate istraživanja provedenog u ovoj srednjoj školi s ciljem spoznavanja koliko su učenici tolerantni. U sklopu istraživanja korišten je „Upitnik za samoprocjenu tolerancije“, preuzet iz knjige pod nazivom „O toleranciji“ autorice psihologinje Mirjane Krizmanić, a u samom istraživanju sudjelovala su 343 učenika Srednje strukovne škole Vinkovci.

U nastavku programa slijedila je radionica “S kim putuješ”, a tema je bila putovanje, odnosno odabir s kim učenici bi ili ne bi putovali. Kroz radionicu djelatnice Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka nastojale su mladima pokazati kako, da bi mogli biti tolerantni, moramo preispitati svoje predrasude i stavove, a kroz radionicu su upozorile i na manjak tolerancije na internetu.

Učenici škole aktivno su sudjelovali u obilježavanju svojim kreativnim radovima kojima promiču toleranciju i pokazuju koliko je važno poštivanje različitosti, a učenice zanimanja modni tehničar izradile su i prigodne zaštitne maske za lice.

Prihvatiti druge i drugačije, glasno se suprotstaviti govoru mržnje i nesnošljivosti, naša je obveza u izgradnji tolerantnog i zdravog društva. Svatko od nas je jedinstvena osoba koja ima pravo biti sretna, poštovana i prihvaćena od drugih.
 

Stranica