Savjeti sudionicima u prometu i uvjeti na cestama za nadolazeći period

Policijski službenik za preventivu cestovnog prometa upozorava sve sudionike u prometu na zakonske obveze koje su u narednom periodu dužni ispuniti
 

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U emisiji lokalne vinkovačke televizije „Tu oko nas“ jučer, 29. listopada, gostovao je Boris Klinec, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu.

Lošije vremenske prilike koje su već zamjetljive, posebice u jutarnjim satima, povod su dolaska policijskog službenika Borisa Klinec, kako bi upozorio sve sudionike u prometu, a najviše vozače motornih vozila i bicikliste, na zakonske obveze koje su u narednom periodu dužni ispuniti.

Obveza uporabe kratkih svjetala za vrijeme vožnje danju stupa na snagu 1. studenog  i traje do 31. ožujka iduće godine. No, policijski službenik Klinec podsjetio je kako se ta ista kratka svjetla, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, trebaju koristiti na vozilima i u ostalim godišnjim dobima, ukoliko su vremenske prilike takove da utječu na dobru vidljivost i uočljivost ili jednostavno-za vrijeme noćne vožnje.

Povodom nadolazećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana PU vukovarsko-srijemska već je odaslala priopćenje svim građanima, a u jučerašnjoj kolažnoj emisiji policijski službenik Klinec pojasnio je o čemu je riječ. Uz uobičajene savjete o preveniranju prometnih gužvi u blizini groblja i sugeriranju građanima da se, ukoliko su dobre vremenske prilike, na vječna počivališta svojih najmilijih upute pješice, ove godine potrebno je izričito se pridržavati posebnih epidemioloških uvjeta pri posjetu groblja, a to je obveza korištenja maski za lice ili medicinskih maski te nužnog držanja razmaka od najmanje 1,5m.

Bilo je govora i o uzročnicima prometnih nesreća na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije. Policijski službenik Klinec naglasio je kako je širok spektar uzročnika prometnih nesreća, no najčešći uzročnici prometnih nesreća su nepažnja vozača, nepoštivanje prometnih znakova, nepoznavanje specifičnosti pojedinih dijelova cesta, što u velikom omjeru utječe na uzrokovanje prometnih nesreća, posebno onih s materijalnom štetom. Broj prometnih nesreća je zbog posebnih epidemioloških uvjeta koji su važili za vrijeme prvog vala korona krize smanjen za 1/5 u odnosu na proteklo razdoblje 2019. godine, a broj smrtno stradalih osoba manji za 40% te broj ozlijeđenih osoba manji za 25%, što naglašava policijski službenik Klinec nije dovelo do smanjenje broja prometnih prekršaja.

Konstatirao je kako su uzročnici teških prometnih nesreća i dalje tzv. „četiri ubojice u prometu“(alkohol, brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcija) na koje prometna policija nastoji izravno utjecati provođenjem preventivno-represivnih akcija, naročito u dane vikenda, kada se i statistički dogodi nešto veći broj prometnih nesreća.

Posebna tema bile su fiksne kamere za nadzor brzine kretanja vozila, kojih je 23 na području Vukovarsko-srijemske županije, što je izazvalo i negodovanje kod znatnog dijela vozačke populacije. Gledateljstvu je policijski službenik Boris Klinec pojasnio kako se kamere za nadzor brzine kretanja vozila postavljaju na lokacijama koje su nepristupačne za rad policijskih ophodnji i za zaustavljanje vozila zatečenih u prometnom prekršaju te kako je većina tih kamera postavljena na lokacijama koje su predložili upravo građani. Ono što većina građana ne zna, a bitno je bilo naglasiti, jeste činjenica kako fiksne kamere ne služe isključivo za nadzor brzine kretanja vozila nego da bilježe i ostale prometne prekršaje poput nepropisnog pretjecanja i obilaženja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, neregistriranog vozila itd…što je vrlo detaljno izložio policijski službenik Klinec.

Na kraju, savjet koji je policijski službenik Klinec poručio svim vozačima jeste da ne konzumiraju alkohol, prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cestama, koriste sigurnosni pojas, a posebno i bez iznimke vežu djecu u dječjim sjedalicama te izbjegavaju korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

 

Stranica