Grubo kršenje prometnih propisa će biti zaustavljeno i kažnjeno

Fotografija: ilustracija

Uslijed popuštanja mjera vezanih za suzbijanje epidemije COVID-19 te praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu evidentno da pojedini sudionici i dalje krše prometne propise (upravljaju vozilom prije stjecanja prava, upravljaju motornim vozilom pod utjecajem alkohola, ne poštuju ograničenja brzine i drugo).

Stoga upozoravamo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise jer policija će i nadalje pojačanim mjerama i aktivnostima postupati prema sudionicima koji grubo krše prometne propise, a posebno sankcionirati tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:
 
-prekršaji upravljanja motornim vozilom pod utjecajem alkohola,
-nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja,
-nekorištenje sigurnosnog pojasa (od strane vozača ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i pri nepropisnom, time i nesigurnom, prijevozu djece),
-nepropisnoj uporabi mobitela i drugim teškim prekršajima kojim se događaju najteže prometne nesreće.

Činjenično je i da pojedini sudionici u prometu učestalo ponavljaju prometne prekršaje, ignorirajući tako propise kojima se jamči sigurno sudjelovanje u prometu.

Naglašavamo zato da ponavljanje činjenja prekršaja ima za posljedicu primjenu i određivanje težih oblika kazni što možemo potvrditi i na primjeru od dana 10. svibnja, kada je u noćnim satima u Vinkovcima, u ulici K.Zvonimira u prometu na cesti zaustavljen i kontroliran 42. godišnjak iz Vinkovaca pri čemu je utvrđeno više prekršaja, koje rečeni 42. godišnjak učestalo ponavlja. Istomu je pri ovoj kontroli utvrđena pristunost alkohola u organizmu (2,16 g/kg), odbio se podvrgnuti ispitivanju prisutnosti droga ili lijekova u organizmu kao i stručnom liječničkom pregledu i izuzimanju krvi i urina radi analize na droge ili lijekove, te nije koristio sigurnosni pojas za vrijeme upravljanja vozilom niti je imao kod sebe vozačku i prometnu dozvolu.

Ishod ovakvog nepropisnog ponašanja 42. godišnjaka je bio isključenje iz daljnjeg prometa, smještanje u posebne prostorije policije, žurno provođenje prekršajnog postupka, te "poruka" Prekršajnog odjela Općinskog suda u Vinkovcima u vidu izricanja novčane kazne od 21.800,00 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci.
 

 

Stranica