Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu i dani „Martinja“ u 2019. godini

Pred nama je Martinje, ali i mjeseci slavlja te božićnih i novogodišnjih radosti stoga policija poziva na oprez u prometu! Maksimalan broj policijskih snaga je na cestama u preventivno-represivnim akcijama.
 

Foto: ilustracija

Smrtno stradavanje u prometnim nesrećama
 
Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.
 
Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su:

upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene i
kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć). 

Prema vrstama radi se o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima sa vozilima koja su dolazila iz tog smjera.
 
Navedenom dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti, kakvi  se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.
 
U takvim okolnostima, kolnik postaje mokar, klizav i hladniji prilikom čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.
           
Stoga je, prije vožnje u takvim uvjetima, potrebno dodatno provjeri tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.
Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, prouzročile mlade osobe poseban apel uputili bismo i roditeljima takvih osoba.
 
Ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom prije polaganja vozačkog ispita i  prije stjecanja prava na upravljanje vozilom!
 
Ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom ukoliko imate saznanja da su konzumirali alkoholna pića!
 
Prije davanja vozila na korištenje svojoj djeci, temeljem životnog i prometnog iskustva, ukažite im na sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu!  

 
Pojačani nadzor prometa na cestama
 
Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u studenom i prosincu - mjesecima božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te time i stradavanja.
 
Stoga, kako smo već ranije najavili, policija će do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.
 
U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

 

Martinje 2019. godine
 
Od 8. do 12. studenog 2019. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti, dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati.
 
Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.
 
Također, pet vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 16 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174 vozača, od 31 do 40 godina – 167 vozača, te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 344 vozača.
 
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
 
ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
koristite javni prijevoz,
koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 

 

Stranica